top of page

NAMAKALNI SISTEM

8. April 2022 - Postavitev namakalnega sistema za vrt.


Alkaten cev za boljši ter večji pretok vode.


V kolikor imate veliki vrt vam priporočam postavitev namakalnega sistema. Veliko lažje je namakanje kot zalivanje zelenjave s kanglico ali cevjo.

Namakalni sistem je sestavljen iz 5 komponent. Alkaten cev, nastavki za odpiranje in zapiranje vode v določeno linijo, namakalno kapljično cevjo, čepki za namakalne cevi in en velik čep za alkaten cev. Vse sem kupila v trgovini z vrtnim oddelkom, alkaten cev na oddelku za vodovod. Alkaten cev je velika 1 "colo".


Kapljično zalivanje kumaric v rastlinjaku.


Najlažje in priporočljivo je, da na začetku vzpostavitve namakalnega sistema prvo postavite rastlinjak in si označite grede, šele nato postavite namakalni sistem. Le tako bodo pipe za odpiranje vode pravilno poravnane z vrsto zelenjave.


PRIKLOP NAMAKALNEGA SISTEMA


V alkaten cev zvrtamo luknje s svedrom (v linijah kjer se nahaja zelenjava). Nato na luknje močno zategnemo oz. pričvrstimo pipe na katere pripnemo namakalne cevi. Cev nato raztegnemo na konec linije oz. vrste zelenjave in jo tam odrežemo. Na koncu nataknemo še čep in močno zategnemo. Ko smo končali z vzpostavitvijo vseh pipic in zalivalnih cevi lahko pri glavni pipi pričnemo počasi spuščati vodo v alkaten cev. S tem preverimo ali so vsi deli namaklnega sistema vredu pričvrščeni. Zakaj počasi? Prevelik pritisk vode lahko raztrga in uniči namakalne cevi.


Še nekaj slik namakalnega sistema za lažjo predstavo.Tanja
bottom of page